Novú letnú sezónu slávnostne otvoria aj na treťom hrade na Spiši

08.05.2013 Kežmarok

Kežmarok 8. mája (TASR) – Kežmarský hrad slávnostne otvorí svoje brány pre verejnosť už túto sobotu 11. mája. Lektorka Múzea Kežmarok Barbora Cintuľová pre TASR uviedla, že od 12. hodiny je pre návštevníkov pripravený bohatý program.
„Úvod bude patriť slávnostnej salve historických zbraní, potom vystúpia šermiarske skupiny, sokoliari, tanečnice a deti zo základných umeleckých škôl v Kežmarku a Spišskej Belej a predstavia sa aj folklórne súbory Magura a Maguráčik,“ informovala Cintuľová.
Medzi sprievodné podujatia budú patriť jazda na koňoch, lukostreľba, šach, nafukovací hrad, fotenie v historických kostýmoch a maľovanie na tvár. „Počas dňa bude na nádvorí hradu otvorený stánok Kežmarskej informačnej agentúry, kde sa návštevníci dozvedia viac o pamiatkach mesta a pripravovaných akciách,“ doplnila Cintuľová. Program zakončí vo večerných hodinách šou Čarodejnícka noc Harryho Pottera pre deti od sedem do desať rokov.
Počas top sezóny, ktorá na Kežmarskom hrade trvá približne od mája do konca septembra, je pripravených množstvo podujatí. „Medzi také hlavné akcie na hrade patrí najmä festival Európskeho ľudového remesla, ktorý sa koná vždy počas druhého júlového víkendu, ďalej sú to rozprávky pre deti, ktoré začíname hrať na deň detí,“ zdôraznila Cintuľová.
Kežmarský hrad je jediným úplne zachovaným hradom na Spiši, postavili ho v roku 1463 bratia Zápoľskí. V súčasnosti tam môžu návštevníci vidieť 14 expozícií, ktoré dokumentujú vývoj mesta a jeho okolia. „K takým najväčším zaujímavostiam na hrade patrí expozícia lekárne, ďalej tu môžu turisti vidieť prvý röntgenový prístroj v Uhorsku a tiež veľmi zaujímavú a unikátnu výstavu veteránov,“ uzavrela Cintuľová.
Kežmarský hrad je posledným na Spiši, ktorý slávnostne otvorí novú letnú sezónu. V závere apríla otvorili brány verejnosti najprv na Spišskom hrade a o týždeň neskôr aj na Hrade Ľubovňa.
 

Vyberte región